All About Symbian - Nokia (S60) and Sony Ericsson (UIQ) smartphones unwrapped

  #1  
Old 23-07-2009, 07:58 PM
coffeecat coffeecat is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 30
coffeecat is on a distinguished road
Anyone else's 5800 sometimes fail to boot?

Hi,

My phone sometimes hangs on start from fully off. You get the word "Nokia" but the "two hands" never appear, and it hangs (I left it for an hour to see...).

Am I the only one that has this fault? Any ideas why it does it? it only does it maybe one boot in 5 or 6.

The only way to fix is battery out, remove memcard, reboot, shutdown again, reinsert memcard, reboot.

The reason I reboot every couple of days is because after a cold boot, free RAM (no apps running) is about 46MB, but after a couple of days it's down into the teens, and a reboot gets it all back. Otherwise I would never turn it off. Mainly I only use Opera mini, plus the built in browser, and Nokia Messaging. Plus the occasional other thing like Nokia maps 2.0, widgets now and then, etc.

Bit of a pain, any thoughts welcomed.

Cheers,

Rob

  #2  
Old 23-07-2009, 11:05 PM
RogerPodacter RogerPodacter is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2007
Location: Cali, USA
Posts: 773
RogerPodacter is on a distinguished road
No problems here. And i've not even read about your problem anywhere on the internet. You need to do a hard reset to fix this.

  #3  
Old 24-07-2009, 07:34 PM
coffeecat coffeecat is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 30
coffeecat is on a distinguished road
Cheers - I fear you are probably correct - it has done a few other erratic things lately after 5 months of being mainly stable - internal backup on the phone hangs and never finishes, and it won't sync calendar/notes/contacts with a desktop PC anymore. It's going from "smartphone" to "clever but unstable and a bit ill phone"...

Rob

  #4  
Old 25-07-2009, 10:37 AM
jApi NL's Avatar
jApi NL jApi NL is offline
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 1,146
jApi NL is on a distinguished road
Smile Save C: / RAM Memory

Here is a thread about saving operating memory :
http://www.allaboutsymbian.com/forum...ht=Save+memory
When this doesn't help you can try a reset :
Soft reset : *#7780#
Hard reset (make a Backup before) : *#7370# , or :
http://www.allaboutsymbian.com/forum...ad.php?t=86049

Regards jApi NL

  #5  
Old 25-07-2009, 06:44 PM
coffeecat coffeecat is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 30
coffeecat is on a distinguished road
Hi:

@jApi NL

Thanks for the suggestions, but I mean I suffer gradually reducing RAM, not reducing C: drive storage space (which is totally different).

Thanks anyway,

Rob

  #6  
Old 25-07-2009, 09:15 PM
jApi NL's Avatar
jApi NL jApi NL is offline
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 1,146
jApi NL is on a distinguished road
Smile C: + ram

Thanks Rob . I was confused about C: and RAM , thinking they were related like 3 : 2 . But just found out they use different space .
Beside cleaning Clipboard I wouldn't know of any other method of spacing up RAM , then regular rebooting .....

Regards jApi NL

  #7  
Old 31-07-2009, 09:27 AM
serhii serhii is offline
Registered User
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 1
serhii is on a distinguished road
been there

I've experienced the same problem. The phone doesn't boot with the memory card inserted. When it happens I remove the card, let the phone boot, enter the main menu and then I can insert the card again and the apps installed there show up after a while.

I've read another forum post (I can't find it now) that tested the problem and it only appears after 40 or 50 apps have been installed to the memory card, so I tried uninstalling some apps and the last time I tried the phone did boot up normally.

Maybe you are experiencing the same bug.

  #8  
Old 02-08-2009, 01:47 PM
coffeecat coffeecat is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 30
coffeecat is on a distinguished road
Good suggestion - I'll try uninstalling all the things I never use (there's quite a few!)

Rob

  #9  
Old 12-09-2009, 02:15 PM
spaceprobe spaceprobe is offline
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 28
spaceprobe is on a distinguished road
I got my phone brand new 2 days ago direct from the Nokia online shop and it does the same thing hangs from time to time on start up. Taking out the battery seems to fix it. I only have 1 app on the memory card, the Iplayer. Any ideas, a great phone but this is very annoying.
Ads
 

Bookmarks

Tags
5800, boot, fail

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A few questions about the 5800 before i decide whether to buy one ceanth Nokia Numbered S60 5.0 (Nokia 5800, Nokia 5230, Nokia 5530) 0 04-05-2009 09:34 PM
More Nokia 5800 XpressMusic beginner tutorial goodness slitchfield Series 60 6 16-04-2009 08:34 PM
5800 not what Nokia expected ? matchstick Nokia Numbered S60 5.0 (Nokia 5800, Nokia 5230, Nokia 5530) 12 02-04-2009 12:40 PM
Software for the 5800 XM Hooksym Nokia Numbered S60 5.0 (Nokia 5800, Nokia 5230, Nokia 5530) 2 30-03-2009 02:31 AM
Why can't a Nokia 5800 XM be my primary phone? m.shafik Nokia Numbered S60 5.0 (Nokia 5800, Nokia 5230, Nokia 5530) 15 14-02-2009 01:29 AM



All times are GMT. The time now is 12:28 AM.


vBulletin skins developed by: eXtremepixels
Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Notes || Contact Us || Privacy Policy