View Full Version : Problems with 6220 and Garmin XT


Speedbird1192
02-07-2008, 05:01 PM
Hello, first of all apologies for maybe posting in the wrong forum but i couldn`t find any forum for the 6220. I recently bought the new 6220 and tried my Garmin mobile xt card in it but it wouldn`t start. Nothing happens when i press the start button but something is definitely happening as several of the buttons stop working and a phone reboot becomes necessary. Both the phone and XT are the latest software versions. (XT ver. 4.10.80). I also had to install XT manually via the .sis file so it should be installed correctly. I really hope there is a workaround for this as i really dont want to use the Nokia Maps app, the phone alone was expensive enough. I don`t want to pay fees and stay online in order to navigate with that (excuse my french) crap.


rgds

bartmanekul
02-07-2008, 05:12 PM
Hmm, Im due a 6220C this week, and I want to install garmin on it as well.

Not quite sure what point your at though, you say the phone stopped responding when you put the card in? but you say you installed it manually with the sis file?

If it doesnt work, then I can ask Garmin about what they are doing for feature pack 2 compatibility (I assume FP2 is the problem, although I suppose it could be hardware).

Garmin do issue updates for problems, .60 and .80 sorted out some.

If it is a problem with new devices, I wonder how long it will take for them to fix it. I really dont want to rely on nokia maps either.

Just out of interest, how are you finding your 6220?

Speedbird1192
02-07-2008, 05:31 PM
Sorry, i should have been more clear. What i meant was that the phone stopped responding after inserting the card, installing the .sis file and starting the program from the "My programs" folder.

I tried contacting Garmin here in Norway (I`m a dealer) but they didn`t know too much about the XT version yet as they haven`t sold many units.

Other than that the phone is great! It`s much thinner than my previous 6110, seems to work faster than it too and the camera is way better! Only issues i`ve found is the keyboard that need some getting used too since the menu and clear buttons are sqeezed in between the softkeys and deny\receive calls buttons. This has caused me sending messages a bit prematurely resulting in friends receiving senseless messages:hahaha:
This is only a matter of getting used to the layout and size of the buttons so i guess after a couple of weeks it will get better.
Also the display seems to be very prone to scratches as it isn`t recessed into the chassis of the phone as it were on the 6110 and it`s very easy to open the camera lens inadvertedly when putting the phone in your pocket etc. Oh and of course, the annoying Microsoft-way-of-making-money-style navigation software that comes with the phone. ;)

bartmanekul
02-07-2008, 05:36 PM
Might seem silly, but have you tried leaving it for an age? Sometimes things just seem to hang like they are doing nothing, then come to life ages after.

When you said Garmin havent sold many XT units, what did you mean? I thought they sold loads, as its been on sale for ages. Or did you mean not many in use with the new models?

Id hate to have to sell my Garmin XT, its my favourite one out of the lot.

Btw, didnt you get 90 days free nokia maps use?

Not that its great, but at least it might tide you over till they sort out a fix.

Thanks for the info about the phone, looking forward to getting it, though I am worried about the screen.

Speedbird1192
02-07-2008, 08:52 PM
They have sold a few here but it sounded like most of them were sold online and therefore were supported elsewhere, however the units they have sold have worked flawlessly. I don`t remember when it became available from our distributor but i belive it was early this year. I`m not certain tho as i deal mostly with marine electronics.

I did try to leave it overnight but to no avail, it almost looks as if it only loads part of the program since the phone won`t work properly again until i restart it.

I did receive 90 days for free but what bugs me is the continuous connection when i use it, i`d better transfer some maps to it to keep the cost down until Garmin comes up with a solution but not a split second more!;)

As for the screen i`m going to get some display foil tomorrow and see if i can make a neat cover of the screen and front lens. If that doesn`t work we always have Displex :icon14:
I`m looking forward to hear how your phone handles XT!

bartmanekul
02-07-2008, 09:01 PM
Ah, gotcha. I wondered if you had got the new version early.

I really cant see my handset being any different, unless some software you have interfears with it. And I doubt that as you must have got it very recently.

I hope I dont have to get a cover, as its usually in a pocket with nothing else (keys are always put in the other pocket from expirence).

I get my handset Friday, so I'll let you know as soon as I try it (Garmin will be the first thing on there).

And download the map for your country! Otherwise it will cost you horrid amounts.

Speedbird1192
02-07-2008, 09:07 PM
I use the same pocket strategy but somehow the displays always get scratched and matte after a while but most of the marks can be polished away with displex.

I`ll make another call to the Garmin guys tomorrow and hear if they can get in touch with either Garmin UK or directly to the US, they have done miracles before so maybe i`m lucky this time too! Garmin has always had great support.

Speedbird1192
03-07-2008, 08:34 AM
Just finished a call to Garmin and they would report the problem to the XT team.

bartmanekul
03-07-2008, 08:49 AM
Good job. I imagine they will start on a fix soon, as its likely to affect all new models (same processor, OS, etc).

Quick question - does it have the compass? Im afraid you have to start nokia maps for that (sorry!).

Its just I read a press release yesterday, and it said it had it in, but I thought that was just the new navigator.

Rafe
03-07-2008, 09:07 AM
This is probably down to the fact that the 6220 is a S60 3rd Edition Feature Pack 2 handset. In theory this is compatiable with S60 3.1, but there are sometimes problems, especially if an application is doing something a bit out of the norm.

Hopefully it will a fairly simple fix for Garmin.

I'll create a 6220 forum shortly - it also be the 6210 forum.

Speedbird1192
03-07-2008, 11:34 AM
Quick question - does it have the compass? Im afraid you have to start nokia maps for that (sorry!).


Lol! I haven`t seen a compass in Nokia Maps yet. Atleast nothing like the one in the XT unfortunately. It was a real pain to have to start nokia maps again but man it felt good shutting it down afterwards:tongue::biggrin:

bartmanekul
04-07-2008, 02:22 PM
Well, its not you alone. I have just installed Garmin on my 6220 classic, and it does exactly the same. I hope Garmin come up with something soon.

Speedbird1192
04-07-2008, 06:05 PM
I`m sorry to hear that but also relieved! Now we have confirmed the issue with the newer version of S60. I am confident Garmin will sort this out quickly!

Speedbird1192
15-07-2008, 06:09 AM
I noticed Garmin published a new version of XT and tried it but it didn`t seem to have any effect. Read more here: http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=3939

bartmanekul
15-07-2008, 07:41 AM
Yeah, I already tried it. Locks up just like before. :frown:

bartmanekul
12-08-2008, 10:24 AM
Garmin have (sort of) released a version that works with FP2 phones.

Only thing is, its the Taiwan website.

Download the update, and before installing, delete the file GMSUP in the folder garmin/apps/symbian/res on your memorycard. This will stop it installing the Taiwan language by default.

I guess a multilanguage version is due soon.

Speedbird1192
12-08-2008, 10:55 PM
Do you have a direct download link? My taiwanese is a bit rusty:tongue:

bartmanekul
13-08-2008, 08:51 AM
I got it from 'other' sources. However I will share the link because its not hacked in any way, but you must understand that it might not be the end version. As far as I know it is, but if your worried at all, you could just wait for the proper release.

http://www.mediafire.com/download.php?lejedlwpukg

Thats the TW version, so do the instructions I gave in my previous post, or you will end up with a very difficult menu system to get through!

By the way, I have noticed a problem on my 6220 with GPS. In any software that uses GPS, occasionally the phone seems to actually 'lose' the reciever. In nokia maps it will not regain lock at all. In Garmin I have to go into the menu and re-enable it. And on Navigon it crashes it completely.

If your not aware of it, it just seems like it wont get a lock or loses it and wont regain it.

rhionm
13-08-2008, 10:32 PM
Hi ,

I have now downloaded the new version on my 6220c and it as installed fine but it cant find the internal GPS? What do I need to do to get it to recognise this?

Many thanks
Rhion

Speedbird1192
13-08-2008, 10:46 PM
I found it eventually and downloaded it. However i was unable to find the GMSUP file on my card so i went ahead and installed it anyway but ended up with the menu problems you mentioned. Installing the previous patch took care of it (I tested it on my old 6110).

rhionm
13-08-2008, 10:55 PM
I found it eventually and downloaded it. However i was unable to find the GMSUP file on my card so i went ahead and installed it anyway but ended up with the menu problems you mentioned. Installing the previous patch took care of it (I tested it on my old 6110).

And this works with your internal GPS?

Speedbird1192
13-08-2008, 11:05 PM
Unfortunately i was unable to do much useful things with the program due to the messed up menu texting but i reckon the same setting as used in the 6110 would work. I had mine set to internal.

rhionm
13-08-2008, 11:11 PM
Unfortunately i was unable to do much useful things with the program due to the messed up menu texting but i reckon the same setting as used in the 6110 would work. I had mine set to internal.

Thanks for that, but how do you set it to internal? All I have is the garmin option and pair new device, then it starts to search and cant find anything!!

bartmanekul
14-08-2008, 08:20 AM
I found it eventually and downloaded it. However i was unable to find the GMSUP file on my card so i went ahead and installed it anyway but ended up with the menu problems you mentioned. Installing the previous patch took care of it (I tested it on my old 6110).

Thats odd, it should definatly be there.

You dowload and run the update, which just puts the files on your phone.

Check for that file, delete it.

Then install the new version (it will have replaced the .sis install file on the memory card).

Theres also an .ini file with the language settings in there. It was at '23' when I think English is '0'. You could try changing that, before install.


rhionm, goto tools - system - 1st option.

There you can choose between them, and enable the internal device.

kenkiller
14-08-2008, 03:36 PM
I got it from 'other' sources. However I will share the link because its not hacked in any way, but you must understand that it might not be the end version. As far as I know it is, but if your worried at all, you could just wait for the proper release.

http://www.mediafire.com/download.php?lejedlwpukg

Thats the TW version, so do the instructions I gave in my previous post, or you will end up with a very difficult menu system to get through!

By the way, I have noticed a problem on my 6220 with GPS. In any software that uses GPS, occasionally the phone seems to actually 'lose' the reciever. In nokia maps it will not regain lock at all. In Garmin I have to go into the menu and re-enable it. And on Navigon it crashes it completely.

If your not aware of it, it just seems like it wont get a lock or loses it and wont regain it.

Yup...same here...seems that the GMXT software isn't able to maintain contact with the GPS hardware. We'll need to wait for a newer version i guess....losing GPS halfway on a trip is NOT funny. :icon13:

deathwest
17-08-2008, 01:45 PM
I am planning to buy the 6220c and Garmin too but I am now worried about the problems with GPS... what do you think should I buy it and hope a firmware update or go for a n82 (which would costs 150$...). I am not worried about the price but about the keypad :)

Speedbird1192
20-08-2008, 10:11 PM
And it`s OUT! http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=3939

Downloading and about to test as we speak:icon14:

bartmanekul
21-08-2008, 08:37 AM
I am planning to buy the 6220c and Garmin too but I am now worried about the problems with GPS... what do you think should I buy it and hope a firmware update or go for a n82 (which would costs 150$...). I am not worried about the price but about the keypad :)

I wouldnt get one, simply because of the keypad. But then I didnt like the N82s keypad either. Try one, theres loads about in phones shops as almost everyone offers the 6220 now. Keypads are all about personal preferance!

Speedbird, have you had any problems with the 6220 'losing' the GPS receiver in any GPS software?

Ken, is it just Garmin for you or other programs, like nokia maps as well?

Speedbird1192
21-08-2008, 06:47 PM
Speedbird, have you had any problems with the 6220 'losing' the GPS receiver in any GPS software?


No, not yet atleast. The receiver seems to work fine on my phone:icon14:

Zipp
04-09-2008, 06:35 PM
No, not yet atleast. The receiver seems to work fine on my phone:icon14:

what firmware do you have? i also have the gps drop-out problem. its driving me nuts!

opstech
08-09-2008, 02:12 PM
Can some one upload thier Grmin folder to rapidshare so I can try this as no matter what i do i cannot find the internal gps, or could some one write down excatly what they done, on here so i can copy these instuctions? Pleeeeeeeeeeeeeeease

thanks

ops

toze_ferreira
01-10-2008, 08:16 PM
Can some one upload thier Grmin folder to rapidshare so I can try this as no matter what i do i cannot find the internal gps, or could some one write down excatly what they done, on here so i can copy these instuctions? Pleeeeeeeeeeeeeeease

thanks

ops

Menu-Settings-Phone settings-General-Positioning-Positions Methods-(only mark) Assited GPS and Integrated GPS

;)

KingDingaLing
22-10-2008, 09:37 PM
Hey guys am having problems with my 6220 i have tried an installed my old version of Garmin but following the instructions given by bart an co am havin a kind a different problem.

The thing is everytime i start Garmin now all it does is start for acouple of seconds an then falls back to the previous screen it does not go past the main start up screen did any1 else have this sort of problem if so how did you fix it an if not any info will help thanks!!!